Άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω στρώμα;

Η ώρα του ύπνου είναι η πιο σημαντική της ημέρας. Είναι η στιγμή που ξεκουραζόμαστε από τα…δύσκολα της ημέρας και προετοιμαζόμαστε ξεκούραστοι να ξεκινήσουμε την επόμενη.

Στις καλύτερες περιπτώσεις, και εφόσον κι ο ύπνος είναι καλός, στο κρεβάτι μας ονειρευόμαστε. Γιατί λοιπόν να αφήνουμε στην τύχη κάτι τόσο σημαντικό;

Διαβάστε τις συμβουλές μας για το αν και κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε στρώμα, και…καλή σας νύχτα.

Αλλάξτε στρώμα αν:

• παρουσιάζει εξογκώματα ή βαθουλώματα

• αναδίνει δυσάρεστες οσμές

• το έχετε πάνω από επτά χρόνια

• ξυπνάτε πιασμένοι, με πόνο στην πλάτη και τη μέση

• σας πιάνει αλλεργία κάθε φορά που ξαπλώνετε στο κρεβάτι, χωρίς να σας πειράζει κάτι άλλο.

Tips
- Για να μη χάσει τη φόρμα του το στρώμα πρέπει να το γυρίζετε από την άλλη πλευρά περίπου κάθε εξάμηνο. 
- Για να δοκιμάσετε το στρώμα ξαπλώστε πάνω και γυρίστε δεξιά και αριστερά για να βεβαιωθείτε ότι σας βολεύει.

 

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης

 

Dermatophagoides farinae ,  D. pteronyssinus ,  Euroglyphus maynei

 

Τα τρία αυτά είδη που ανήκουν στην οικογένεια Pyroglyphidae, θεωρούνται ως τα πλέον υπεύθυνα για το αλλεργικό άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα στον άνθρωπο. Αυτά ζουν και αναπτύσσονται στην οικιακή σκόνη που είναι ένα μείγμα υπολειμμάτων οργανικών και ανόργανων ουσιών (νεκρά επιδερμικά κύτταρα, φυτικές και ζωικές ίνες, υπολείμματα τροφών κ.ά.) και αποτελεί σημαντικό καταφύγιο εκτροφής τους.Το μέγεθός τους είναι 0,3 mm και τρέφονται με τα απονεκρωμένα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Σε ένα γραμμάριο σκόνης υπάρχουν περίπου 2.500-5.000. Η διάρκεια ζωής των ακάρεων είναι μικρή, παρ’ όλ’ αυτά αναπαράγονται ταχύτατα. Τα θηλυκά ακάρεα γεννούν κάθε τρεις εβδομάδες περίπου 30 αυγά. Η σκόνη των υπνοδωματίων κατέχει την πρώτη θέση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό  των κλινοστρωμάτων, των ταπέτων και των δαπέδων. Αυτά μπορούν να απαντηθούν ακόμη στα υφάσματα ή στα γεμίσματα των επίπλων, στα ρούχα, στην κουζίνα και στις αποθήκες, όταν στους χώρους αυτούς υπάρχει αυξημένη υγρασία. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη, το φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα, όταν υπάρχουν μέτριες θερμοκρασίες και υψηλές υγρασίες.

 

Πού ζουν;

Σε όλες τις υφασμάτινες επιφάνειες. Προτιμούν κυρίως τα θερμά, υγρά μέρη όπως το εσωτερικό ενός στρώματος. Τα κρεβάτια είναι ο αγαπημένος τους βιότοπος. Ένα διπλό στρώμα φιλοξενεί από 2 μέχρι 10 εκατομμύρια ακάρεα. Όσο πιο παλιό είναι ένα στρώμα τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση των ακάρεων και των βλαβερών ουσιών τους. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μέσα σε ένα μήνα το καινούργιο σας στρώμα θα έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 από αυτά και σε ένα χρόνο πάνω από 1.500.000. Στο στρώμα ζουν, τρώνε, αποβάλλουν τα περιττώματά τους, αναπαράγονται και πεθαίνουν.

Από έναν ενήλικα άνθρωπο πέφτουν ετησίως περίπου 500 γραμμάρια νεκρού δέρματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό είναι υπέρ αρκετό για τα ακάρεα, για να λατρέψουν το στρώμα σας, αφού είναι μια τεράστια πηγή τροφής γι’ αυτά. Τα κατοικίδια ζώα δημιουργούν πολύ περισσότερη τροφή για τα ακάρεα σκόνης.

   

Τα περιττώματα των ακάρεων προκαλούν τις αλλεργίες

Τα ακάρεα αποβάλλουν τα περιττώματά τους 20-30 φορές την ημέρα. Στα περιττώματά τους περιέχεται μια πρωτείνη που λέγεται γουανίνη. Η γουανίνη είναι αυτή που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα. Οι σβώλοι των περιττωμάτων τους είναι τόσο ελαφριοί που μπορούν να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη και το στόμα μέσω της αναπνοής.

Είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι τα ακάρεα σκόνης είναι άμεσα υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων όπως:

  • νυχτερινός και πρωινός βήχας
  • βουλωμένη μύτη
  • συνάχι
  • φαγούρα στη μύτη και τα μάτια
  • χρόνια βρογχίτιδα
  • άσθμα
  • δύσπνοια